Friday, 7 February 2014

CINTA THROUGH MATAKU


Assalamualaikum and hi bloggers :)

so, ini entry kedua Iki kat blog yang freshly baked ni. eheh. dan Iki memilih untuk berbicara tentang cinta. ni bukan strategi pemasaran ye. ye la, biasanyakan blog pasal cinta ni dapat banyak hits! ops. betul ke tak? ala, Iki bukan baru tulis dua entries ni je, ni blog ketiga Iki pun. ehem. jangan ditanya kenapa 3 dah.. sobs..

ok, back to our topic for today; CINTA THROUGH MATAKU.
amboi, dan rupa tajuk novel dah haa (walaupun memang tak wujud pun novel dengan tajuk ini. luls).. kenapa Iki memilih tajuk ini? meh nak share.

(Sumber)

Iki ni bukan muda lagi, dah tua dah, tapi tak adalah tahap nenek-nenek si bongkok tiga ye, oleh yang demikian, Iki dan melalui macam-macam pengalaman dan juga mendengar berjuta macam keluhan tentang cinta. harini Iki nak share dari pengalaman Iki sendiri, sebab tu Iki guna tajuk seperti di atas.

cinta secara typical nya memang la indah. walaupun kadang-kadang Iki pun tak faham apa yang indahnya cuz truth is kalau kita tak ready to face the ugly side of it, hancurlah angan-angan kita nak memiliki cinta yang indah tu.

pada Iki, bagi yang benar-benar sedia dan sedar tentang kenyataan sebenar dan tanggungjawab dalam cinta, cinta akan jadi satu medan ataupun platform yang baik untuk kita belajar menjadi seorang manusia yang hebat.

yes, hebat. mana taknya, cinta bukan hanya indah macam taman bunga kat korea, tapi boleh jadi lagi buruk dari projek flat terbengkalai tahu?

yes, I cried a lot, like banyak sangat, I had sleepless night, I feel my heart macam nak hancur and kadang-kadang rasa memang dah hancur. LEBUR!. tapi still, here am I. setia kononnya pada yang satu itu. sebab for me, what is the point of being in love with someone if you can't accept them for who they are.

And the fact that we (me and my other half) don't see each other's face much, date much, or even talk much make me realised one thing; Iki tak kenal pun Iki's other half tu truly well. He's my fiancé dah pun sekarang, but still, we don't see each other or talk much. we actually tried our best to keep our relationship the islamic way. I pray we will survive till hari nikah kami. inshaAllah. doakan kami jugak ye.

and yes, walaupun secara klisenya kita selalu dengar orang sebut like over and over again tentang cinta selepas nikah, sebenarnya kita tak boleh nak elak pun dari rasa suka and cinta even before that, trust me, I know bukan semua kita dilahirkan hebat mujahadahnya. kan? tapi, kalau untuk orang islam, dan kalau kita mengaku kita orang islam, we should at least try to obey to that one rule (bercinta lepas nikah). setuju tak?

and untuk adik-adik kak Iki kat luar sana, especially yang perempuan dan masih di bangku sekolah and baru nak kenal cinta tu apa. jaga-jaga dengan hati tu, jangan mudah sangat terjebak dalam perasaan cinta cuz pada usia semuda korang banyak yang ke arah negatif dari positif. if you know what I mean. dan walaupun kak Iki tak kenal korang semua, percayalah kak Iki ambil berat pasal korang semua sebab kak Iki percaya sangat yang setiap orang islam itu bersaudara. tak percaya boleh check al-quran, dalam surah ke 49 ayat ke 10. :)

and, yes, cinta akan indah pada waktunya. lepas nikah itulah inshaAllah waktunya itu.

dah la tu, Iki pun tak tahu mana dah hala tuju entry ni. Zzz..

sampai situ dulu ye.

love,
Iki.


3 comments:

fadh leyanie said...

salaam saudari Iki, mengikut cerita cinta dlm entri ni, sama macam kisah kawan sy yg kawin dlm entri sy,masa bertunang jarang berjumpa dan sekarang dah selamat bnikah dan kekal bahagia..:D

Ikimiwa Immiwa said...

@fadh : hopefully, inshaAllah. amin <3

Razi ten said...

Careful with love, don't try to experienced something that is not really give benefit to us, just like Ustaz Nouman Ali said to most teenagers, we are not in love, we are just hormonal. If the appearance of the person that we said we are in love to is changed, do we can still will said that we are in love?